ناظران بینالمللی احتمال کشیده شدن تنشها به خشونت مسلحانه بین چپن و آمریکا را کم ارزیابی کردهاند، اما مقامهای آمریکایی گفتهاند برای نمایش قدرت از سوی ارتش چین، مانند پرتاب موشک در تنگه تایوان یا حملههای هوایی به اطراف جزیره آماده میشوند.
ژنرال وی فنگه وزیر دفاع چین، این هفته آمریکا را به حمایت از تایوان متهم کرد و گفت که این کشور در حال «نقض وعده خود در مورد تایوان» و «دخالت» در امور داخلی چین است.
هفته گذشته، شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین هم در گفت وگوی تلفنی با جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا از آمریکاییها خواست تا «با آتش بازی نکنند.»
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده هم که در نشست سنگاپور شرکت کرده بود، در سخنرانی خود گفت ایالات متحده از استقلال تایوان حمایت نمیکند و خواهان «جنگ سرد جدیدی» هم نیست.
پکن با هرگونه ابتکاری که به تایوان مشروعیت بینالمللی بدهد، از جمله هرگونه تماس رسمی بین تایوان و سایر کشورها مخالف است.
هوآ چونینگ سخنگوی وزارت خارجه چین روز سهشنبه گفت: آمریکا قطعاً مسئول خواهد بود و باید بهای حمله به حاکمیت و امنیت چین را بپردازد.
این در حالی است که مقام های دولت و نمایندگان مجالس آمریکا به طور منظم از این جزیره بازدید میکنند، اما چین معتقد است دیدار پلوسی، یکی از بالاترین شخصیتها در آمریکا از تایوان، یک اقدام تحریکآمیز بزرگ خواهد بود.
به گفته او، این امر احتمالاً منجر به بحثهای عملیاتی بیشتر بین دو ارتش میشود که احتمال اشتباهات محاسباتی را که میتواند منجر به درگیری شود، کاهش میدهد و به طور کلی موجب «قوت یافتن مجدد گفتوگوها» که در دوره دولت دونالد ترامپ وجود نداشت، میشود.
چین تایوان را با جمعیتی حدود ۲۳ میلیون نفر یکی از استانهای خود میداند که از زمان پایان جنگ داخلی (۱۹۴۹) از آن کشور جدا شده است.
کالین کُه، محقق دانشکده مطالعات بینالمللی اس راجاراتنام، گفت: باید بسیار مراقب بود. آنها با چشمان باز به تهدیدهای یکدیگر نگاه می کنند و هر دو طرف در تلاش هستند تا خطر را کاهش دهند.
در همین حال شاید هم بخشی از این هزینه ها و اقدامات آمریکا در مورد تایوان را بتوان در صحنه های بین المللی از جمله سازمان ملل و مواضع رو در روی دو کشور در موضوعات مهم بین المللی نیز مشاهده کرد.
وی با مداخله جویانه خواندن این اقدام آمریکا بار دیگر سفر پلوسی به تایوان را مداخله در حق حاکمیت و تمامیت ارضی چین خواند و گفت رئیس مجلس نمایندگان آمریکا آشکارا به مقامهای رسمی چین بی اعتنایی کرده که این موضوع تخطی جدی از تمامیت ارضی چین است.
بلافاصله پس از این سفر چین سفیر آمریکا را احضار کرده و مراتب اعتراض پکن به اقدامات مداخله جویانه واشنگتن در امور داخلی خود را اعلام کرد.
در همین حال اکنون یکی از نگرانی های جامعه بین الملل بروز تنش و درگیری بین چین و آمریکا به عنوان دو قدرت اتمی است.اما اکثر تحلیلگران میگویند که این احتمال – در حال حاضر- وجود ندارد.
ناظران معتقدند که سفر پلوسی به تایوان حتما عواقب و بهایی برای واشنگتن خواهد داشت، این بها می تواند برخی تحرکات نظامی در منطقه توسط چین و یا حتی تاکید چین بر اینکه آبراهه تایوان یک آبراهه بین المللی نیست، باشد.
برای ایالات متحده و چین، «ارادهای سیاسی برای تغییر مواضع آنها در حال حاضر وجود ندارد»، به ویژه با رویدادهای مهم در آینده – انتخابات میان دورهای ایالات متحده در نوامبر و بیستمین کنگره حزب کمونیست چین در نیمه دوم سال.
اعمال تحریم هایی از سوی چین علیه تایوان و در اشکال مختلف دیگر علیه منافع امریکا در نقاط مختلف جهان نیز به عنوان یکی دیگر از اقدامات احتمالی پکن برای تلافی این اقدام امریکا خواهد بود.