کامبوج که متحد کلیدی پکن است، در سال ۲۰۱۲ میزبان اجلاس آسه آن بود و آن زمان به حمایت از چین در ارتباط با این آب های مورد مناقشه و غنی از منابع متهم شد.
میانمار از سال گذشته زمانی که ارتش قدرت را به دست گرفت و دولت سانگ سوچی را برکنار کرد، درگیر ناآرامی سیاسی است. براساس اعلام ناظران محلی، شمار کشته شدگان ناشی از سرکوب حکومت نظامی در میانمار از مرز ۲ هزار نفر گذشته است.
علاوه بر بلینکن و وانگ یی، سرگئی لاوروف دیپلمات ارشد روسیه و جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در نشست هایی با همتایان آسه آن شرکت خواهند کرد.
به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، به نظر می رسد سفر پلوسی به تایوان، نشست اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن) در پنوم پن را که قرار بود بر بحران میانمار متمرکز باشد، تحت الشعاع قرار دهد.
انتظار می رود که سطح توجهات این اجلاس به وانگ یی وزیر امور خارجه چین و آنتونی بلینکن همتای آمریکایی او معطوف شود که هر دو برای مذاکرات امنیتی منطقه ای آسه آن که در روزهای پنجشنبه و جمعه برگزار می شود، به پایتخت کامبوج پرواز کرده اند.
علاوه بر مساله تایوان و سفر پلوسی به این جزیره، تنش های رایج در دریای چین جنوبی نیز موضوع مورد بحث دیگر در اجلاس آسه آن خواهد بود.
برخی کشورهای عضو آسه آن به رهبری مالزی و فیلیپین در تلاشند این حکومت نظامی را از اعزام وزیرانی به نشست های آسه آن منع کنند، مگر آنکه پیشرفتی در اوضاع این کشور حاصل شود.
انتظار می رود وزیران مربوطه با موضوعاتی چون درگیری روسیه و اوکراین، آزمایش های موشکی کره شمالی و نگرانی های امنیتی منطقه ای دست و پنجه نرم کنند.